Bygg

På Skæring Hedevej renoverer bygningsingeniør Rasmus Vibe selv familiens 50’er villa. Villaen bliver udvidet med henholdsvis 30 m² kælder, stue og 1. sal, som bygges med Jackon Thermomur®.

Solen skinner, hønsene går stille rundt i hønsegården og et smukt view til det blå Kattegat anes i horisonten. Forårsidyllen er skudsikker på Skæring Hedevej. Selv ikke lyden fra den store betonpumpe, der skal levere beton til tilbygningen med Jackon Thermomur®, kan ødelægge dette.

I baghaven er Rasmus Vibe på 44 år trukket i de store gummistøvler, for nu skal der fyldes beton i midten af de grå Thermomur®-byggeklodser fra Jackon Danmark A/S.

Udefra ser opbygningen legende let ud, og de grå EPS-byggeklodser fra Jackon bliver hurtigt stablet, så en væg bliver tryllet frem på ganske kort tid. Armeringen lægges løbende og byggeklodserne afstives, inden betonen nænsomt fyldes i.

Rasmus bygger hurtigt en ydervaeg med Jackon Thermomur

Rasmus bygger hurtigt en ydervæg med Jackon Thermomur

Med en baggrund som tømrer, bygningsingeniør og ikke mindst ejer af firmaet ”Strandby Byggeri” har Rasmus styr på det byggetekniske. Sammen med faderen Bjarne monteres de sidste afslutningsstrips på Thermomur®-væggene, som skal sikre, at betonen løber korrekt ned i forskallingssystemet. Føreren af kranvognen løfter sin imponerede arm ind over villaen til Rasmus, som griber betonpumpen. Nu skal der fyldes beton i. Betonen flyder ubesværet ned i byggeklodserne og sikrer tilbygningens stærke ydervægge. For at reducere belastningen på forskallingssystemet er betonpumpen sat ned fra femten kubikmeter i timen til tre. Resten af betonen bliver anvendt til at skabe det solide etagedæk mellem kælder- og stueetage, hvor Rasmus har anvendt combidæk, der er støbt in-situ sammen med Thermomur®-væggen.

40 meter lang betonpumpe raekker ind over villaen i Skaering

40 meter lang betonpumpe rækker ind over villaen i Skæring

Jackon Thermomur fyldes med beton

Jackon Thermomur fyldes med beton

I tilbygningen, der udgør kælder, stue og førstesal, er der i alt anvendt 108 m2 Thermomur®. Projektet er designet efter Jackons modulmål, hvilket betyder, at tilpasning af blokkene er minimal. De få justeringer, som Rasmus foretager, klares med simpelt skæreværktøj.    

I kælderplan har Rasmus lavet in-situ randfundament, hvor dæk og vægge er støbt ud i ét. Thermomur®-byggeklodserne er gravet ned og tilpasset niveauet i terrændækket, hvilket giver et solidt fundament og stærke ydervægge at bygge videre fra. De Thermomur®-byggeklodser, der er under terræn, hvor der er jordtryk, har Rasmus beklædt med Drainpro grundmursplade, som en del af det færdige vægdræn.

I støbeforskallingen, og til efterfølgende montage, er der i vindues- og døråbninger lavet trærammer i trykimprægneret træ. Alternativt kan der anvendes Jackopor® Plank, som er en skruefast isoleringslægte, der er designet til kundebrosafbrydelse og montering efter Thermomur®s dimensioner.

Det kan betale sig

På trods af de omkostninger, der er forbundet med at få en betonpumpe ud, fortæller Rasmus, at det økonomisk godt kan betale sig, fordi Thermomur®-byggeklodserne er billige og hurtige at bygge med i forhold til mere traditionelle byggemetoder:

- Inden jeg i 2018 lavede tilbygningen på forsiden af huset, havde jeg aldrig før hørt om Thermomur®. Det er nemt og godt at bygge med, og jeg vil klart anbefale andre at bruge det. Min drøm er at købe en grund og bygge udlejningsrækkehuse med dem. Det er et smart og billigt system, som tilmed isolerer godt.”

Tilbygning fra 2018 pa villaens forside

Tilbygning fra 2018 på villaens forside

Den flotte tilbygning på forsiden af huset blender perfekt ind i villaens oprindelige udtryk med den hvide pudsede facade. Det samme kommer til at gøre sig gældende for den nye tilbygning på bagsiden af huset, som bliver udstyret med store panoramavinduer mod havet. Rundt om den nye tilbygning bliver der etableret en stor terrasse, hvor familien bestående af Rasmus, hustruen Katrine og parrets to børn kan nyde de skønne sommeraftener.

I kælderen skal der laves hobby-, fest- og vaskerum. Stueetagen bliver udvidet med større køkken alrum, og på førstesalen bliver der i alt bliver tre værelser, et badeværelse og et walk-in closet. 

Parret købte villaen i 2013. Dengang var huset 128 m². De forventer, at huset vil blive omkring 190 m², når byggeprojektet står helt færdigt.

Foruden Thermomur® 350 Super har Rasmus anvendt 400 mm Jackon Super EPS® som terrændæksisolering i kældergulvet.

Se casen her. [PDF, 424 KB]