Bygg

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden. Radon kan ikke ses, lugtes eller smages og fremkalder ikke bivirkninger, man kan føle med det samme. Alligevel berører radon mange danskere.

Landby radonLandsdækkende undersøgelser tyder på, at 350.000 huse i Danmark har et for højt radonniveau i indeklimaet. Langt størstedelen af de udsatte huse er enfamiliehuse, rækkehuse eller kædehuse.

En høj koncentration af radon i indeluften øger risikoen for udvikling af lungekræft. Risikoen for udvikling af lungekræft er 25 gange højere for rygere end ikke-rygere, der udsættes for de samme mængder radon.  

Det er let at måle om radonkoncentrationen i din bolig er høj, og det er ofte let at sænke indholdet af radon i indeluften ved hjælp af simple tiltag. Radon bør måles over mindst 2 måneder i perioden fra oktober til april for at få det mest korrekte resultat.

Nedenfor finder du svar på de mest almindelige spørgsmål omkring radon. Hvis du efter at have læst dette skulle have flere spørgsmål, kan du finde yderligere information om en række relaterede emner ved at bruge genvejene i menuen til venstre eller i bunden af denne side. Du kan også besøge radonguiden, som er lavet i samarbejde med Sundhedsstyrelsen.

Radon – Et hurtigt overblik

 

Hvordan påvirker radon ens sundhed?

Radon i boliger er medvirkende årsag til omkring 300 nye tilfælde af lungekræft hvert år. Risikoen for lungekræft ved radonudsættelse er cirka 25 gange større for rygere end for personer, som aldrig har røget. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er radon den næstvigtigste medvirkende årsag til lungekræft (efter aktiv rygning).

Jo længere tid en person opholder sig i et hus, der indeholder radon, og jo mere radon der er i luften, desto større er risikoen for at udvikle lungekræft. Det tager lang tid – typisk 10-40 år – fra påvirkningen er begyndt, til lungekræften måske en dag konstateres.

Hvor meget radon er der i min bolig?

 

radon kort danmark2

Hvor findes radon? Indholdet af radon i danske boliger varierer. Der er tre forhold, der har betydning for radonniveauet:

  • Hvor du bor (se kortet)

Radonmængden i jorden varierer geografisk alt efter undergrundens sammensætning.

  • Din boligs konstruktion og stand

To nabohuse kan have forskellige niveauer af radon i indeklimaet, fordi husenes konstruktion, stand og ventilation også har betydning.

  • Hvornår din bolig er bygget

Bygninger opført efter 1998 skal være opført med radonsikring. Uanset hvor gammel din bolig er, kan du kun vide, hvor meget radon der er i dit hus, hvis du får udført en radonmåling.

Hvordan kan man måle radon?

 

Radonmaling bornevaerelsetRadon i dit hus kan kun påvises ved måling. Det er let og relativt billigt, og du kan gøre det selv.

Koncentrationen af radon i et hus kan variere meget inden for det enkelte døgn og efter årstiden. I fyringssæsonen, der normalt strækker sig fra oktober til april, suges der mere "jordluft" ind i huset nedefra, og derfor bliver radonkoncentrationen højest, når vi opvarmer vores huse om vinteren og samtidig lufter mindre ud. Derfor bør måling af radon ske over mindst 2 måneder i fyringssæsonen for at få det mest korrekte resultat. Der bør måles i to opholdsrum, som benyttes flere timer dagligt. Den såkaldte sporfilmsmetode er den enkleste og bedste måde af lave langtidsmålinger på.

Hvordan skal du bruge resultatet af din radonmåling?

 

Det vigtigste, du kan gøre for at nedbringe radon i dit hus, er at sørge for udluftning, ventilation og tæthed i bygningen.

Når du har fået resultaterne af din radonmåling, er det muligt, at du bør foretage dig noget for at nedbringe radonkoncentrationen i din bolig. Mængden af radon i din bolig angives i enheden Bq/m³. Nedenfor er simple anvisninger på, hvordan du skal forholde dig, når du modtager resultatet af din radonmåling.

  • Radonindhold under 100 Bq/m3

Hyppig og god udluftning kan være med til at holde niveauet af radon i dit hus lavt, og er godt for dit indeklima generelt.

  • Radonindhold mellem 100 Bq/m3 og 200 Bq/m3

Energistyrelsen anbefaler, at du laver forbedringer i dit hus, der kan bringe radonniveauet under 100 Bq/m3. Du kan fx forbedre ventilationen og tætne revner i fundamentet, utætheder ved rørsammenføringer eller lignende, hvor radon kan trænge ind. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan du overveje at etablere et radonsug under boligen.

  • Radonindhold over 200 Bq/m3

Hvis radonniveauet i dit hus er højere end 200 Bq/m³, kan det være nødvendigt med mere omfattende tiltag, som eksempelvis at etablere et radonsug. Det vil sige et ventilationssystem under bygningen.

Hvordan løse problemet?

SBI har 3 anbefalinger, som er følgende:  1. Tætning af konstruktioner mod jord.

  2. Reduktion af lufttrykket på ydersiden af konstruktioner mod jord.

  3. Ventilation af bygningen.

Nybyg1Ved at benytte Jackon Radonplade har man mulighed for både at trykudligne og etablere aktivt sug. Hvis det placeres korrekt på sugepladen, kan et aftræksrør legge til rette for et aktivt sug. Ved brug av Jackon Radon Connect sikrer man en optimal placering af aftræksrøret på radonpladen og bortventilering af radon.

Jackon Radonplade udlægges direkte på bæredygtigt og afrettet underlag. Derpå udlægger man sin Jackopor eller Jackon Super EPS gulvisolering som normalt. Jackon Radonplade leveres i Jackopor 80 og Jackopor 250 og kan anvendes både ved nybyggeri og renovering, i kombination med vores radonspærre system med dug og tape.

Du kan læse om Jackon Radonplade og Jackon Radon Connect her. Læs mere om Jackon Radonspærre System her. Eller gå direkte til vores brochure om radonsikring. [PDF, 5.5 MB]

Lær mer: Webinar Radonsikring i byggeprojekter, krav og konsekvenser