Bygg

Omkring 350.000 husstande i Danmark har for høje grænseværdier af radon, så man bør sikre boligen mod den skadelige gas, når boligen skal energioptimeres. Hos Jackon har de udviklet radonplade og dug, og den helt nye Radon Connect sikrer, at radon ledes sikkert væk fra bygningen.

Vi har længe tilbudt en radonplade og -dug, der hindrer den skadelige gas i at trænge ind i boligen gennem revner og sprækker. Som noget helt nyt lancerer vi nu Jackon Radon Connect, der sikrer korrekt placering og optimal forbindelse imellem aftræksrør og radonpladen.

Lær mer: Webinar Radonsikring i byggeprojekter, krav og konsekvenser

Udviklet sammen med kunderne

Løsningen er et godt eksempel på, hvordan vi udvikler vores produkter:

Jackon Radon Connect- Vi udviklede Jackon Radon Connect på baggrund af vores kunders feedback, hvilket er en tilgang, vi ofte bruger. Det er netop i vores interesse at skabe de produkter, der tilfører værdi til vores kunder, siger Svein Tore Larsen, der er produktchef hos Jackon.

Svein Tore Larsen uddyber:

- Vi skabte en løsning til de 110 mm rør, som typisk bruges til aftræksrør, og designede Radon Connect, der sikrer, at røret frit kan placeres på radonpladen. Løsningen, der stabiliserer aftræksrøret, så det ikke står skævt, sikrer også, at suget er optimalt.

Efter at havde finjusteret på tegningerne i udviklingsafdelingen blev de sendt afsted til en plastikproducent, der kunne støbe det færdige produkt.

Radon Connect, er designet, så den kan placeres efter behov på radonpladen; den monteres ned over knopperne på Radonpladen, hvor husejeren ønsker, røret skal placeres. Når Radon Connect er monteret, er opbygningen klar til montage af aftræksrør og videre opbygning af aftræk.

Sikring ved renoveringer

Ifølge Bygningsreglementet er det i dag et krav, at grænseværdien for radon på 100 Bq/m³ikke overskrides ved nybyggeri, tilbygning, ombygninger eller ændret anvendelse af boligen. Men det giver også god mening at radonsikre – selv ved mindre renoveringer.

Når klimaskærmen forbedres med fx nye vinduer og tag, glemmer mange at tænke på radon. Når huset bliver tæt, stiger mængden af radon, medmindre man sikrer boligen mod den skadelige gas. Derfor er en radonmåling foretaget før renovering af boligen ikke nødvendigvis retningsvisende for radonindholdet efter renovering.

Den gode løsning

Den bedste løsning for at reducere radon er et radonsug, der kombineres med andre løsninger fx Jackon Radon Solution, som består af radondug, lim og butyltape til samling af underlaget, fleksibel tape og manchetter samt tætningsmasse til kabler og rør. Dugen kan med fordel monteres i kombination med Jackon Radonplade (sugplade) og Radon Connect.

Radonpladen, der kan bygges ind ved de større renoveringer, vender radonstrømmen eller anden jordforurening, så denne bortventileres via aftrækskanaler.