Bygg

Byggeklodser! Det er det første, vi tænker på, når Robert Grønli viser, hvordan han har sat sit hus op. Det stilfulde funkishus består af byggeklodser i EPS.

- Ja dette er byggeklodser for voksne, siger Grønli, og giver os et relativt stort element, der er overraskende let.

- Jeg har både bygget og boet i mange træhuse, så det var sjovt at prøve noget nyt, siger Grønli, som selv er fagmand med meget erfaring indenfor boligbyggeribranchen, men så med træhuse. Han nikker bekræftende til spørgsmålet om, hvorvidt han selv har tegnet huset.

Det system, han har brugt, kaldes Thermomur, og er et fuldisoleret byggesystem fra Jackon. Hvert element har knaster, så alt passer perfekt, når elementerne stables oven på hinanden. Elementet består af en ude side og en inderside af EPS, med støbte plastbindere, der holder det hele sammen og skaber plads til betonstøbning i midten.

Jackon Saltnes Thermomur 3 redPlastbinderne har riller til at lægge armeringsjern i støbningen, men de giver også skruefastgørelseselementer til både indvendig og udvendig beklædning. Grønli brugte disse til udlægning af indvendige gipsvægge, så der var plads til elektriske oplæg bag gipsen, men det er også muligt at lave spor til kablerne i EPS-en.

At elementerne er både enkle og meget effektive at bruge, var en åbenbaring for den erfarne husbygger. Hvert element vejer kun 3 kg og derfor undgår man tunge løft. For en normalt stor bolig, bygger man en etage i løbet af en arbejdsdag.

Færdigisoleret væg

- Når væggen er støbt og hærdet, har du en færdigisoleret væg, der er klædt på indersiden og ydersiden, uden at du behøver at tænke på vindbarrierer og diffusionsbarrierer, forklarer Eivind Olsen, som er udviklingschef hos Jackon.

- Det var utroligt nemt at bygge. Man skal bare sørge for at stable elementerne i forbandt, så det bliver mere stabilt, siger Grønli.

For at få dette til at gå op, kan elementerne let skæres til den ønskede bredde. Elementerne måler 1200 x 300 mm, men elementerne tilbydes også i halv højde, såkaldte halvblok, for at få den til at gå op i højden. Der tilbydes også hjørneblokke, bjelkelagsblokke, sålblokke og topblokke og blokke tilpasset til radondug.

Varmt om vinteren, køligt om sommeren

- Den store fordel er, at man får en mur helt uden kuldebroer og luftlommer, siger Olsen. Blokkenes isoleringsevne giver et godt isoleret, energieffektivt hus. Huset bliver let at opvarme om vinteren, men Thermomur har også en fordel om sommeren.

- Da det er en kerne af beton, får man faktisk et køligere hus, når det er rigtig varmt om sommeren, siger Olsen.

Jackon Saltnes fasade 3 redBetonkernen er også en effektiv lyddæmper, uanset om det er lydisolering udefra, eller er mellem rum, hvor Thermomur bruges til indervægge. Det er kvaliteter, som Grønli også har bemærket.

- Der er også stille. Hvis vind og uvejr hærger udenfor, man kan ikke høre noget indenfor, siger han. Det knækker heller ikke, som det gør i træhuse, der bevæger sig ved temperaturudsving.

Mere end bare et firkantet funkishus

Alle Jackons Thermomur-produkter passer sammen. For eksempel kan Thermomur 350 HD bruges til kælderen, som giver en tykkere betonkerne, der kan tåle mere efterfyldning. Derefter passer Thermomur 350 eller Thermomur 350 Super perfekt oven på, når stueetagen skal bygges.

Dette gør at projektet bliver mere enkelt. Det er dog en fordel, hvis du tager udgangspunkt i hele 5 cm fra tegningstrinnet, som Grønli også gjorde, så du ikke behøver at skære over knastesystemet. Olsen understreger dog, at det er fuldt ud muligt at foretage justeringer, hvis det ønskes, og man er absolut ikke begrænset af 90 graders hjørner:

- Hvis du vil have 30-graders hjørner, skærer du bare til blokkene og stivner det hjørne, før du støber. I langt de fleste tilfælde holder man sig til lige hjørner og inden for disse 5 cm, men hvis man har brug for justeringer af millimeter, løser vi det også, siger han.

Nu bliver det en swimmingpool.

Jackon Saltnes pool 1 redGrønli er meget glad for både byggeprocessen og resultatet. Huset er blevet meget behageligt at bo i.

- Det er godt og varmt om vinteren, og elomkostningerne er meget lave. Nu er jeg nede på rundt 60% av elforbruget sammenlignet med det forrige hus, jeg boede i, siger han.

Hans erfaring med huset førte ham til at bygge en 180 cm dyb pool i haven, også ved hjælp af Thermomur. Nede i den ufærdige pool kan du se, hvordan blokkene er stablet oven på hinanden, og der er ingen spor af beton, der har trængt ind i leddene under støbning.

- Det er så nemt at arbejde med. Det er så sjovt at gøre det selv, og nu glæder jeg mig til at få vand i, slutter Grønli.

Knapp ta en prat om ditt prosjekt DK

Om Jackon Thermomur:

  • Jackon Thermomur er et isoleret byggesystem, der stables som byggeklodser, afstives og derefter fyldes med beton.
  • Systemet har været på det norske marked i 35 år og fungerer i alle slags vejrforhold.
  • Isoleringsmaterialerne giver en varm og tør konstruktion, som sikrer et sundt og velfungerende indeklima uden kuldebroer.
  • Byggeklodserne gør produktet enormt brugervenligt og nemt at arbejde med.

Læs mere om Jackon Thermomur her