Bygg

Med knofedt og hænderne skruet godt på klarer Brian Printz Sørensen selv renoveringen af det ældre hus i Brabrand. En renovering hvor han blandt andet bruger byggematerialer fra Jackon. Når pragtvillaen står færdig, vil den danne rammen om familiens liv.   

Det er godt halvandet år siden, at Brian hoppede i arbejdstøjet og begyndte at forvandle en gammel 30’er villa i Brabrand til sit og familiens drømmehus. Et omfattende renoveringsprojekt som nok ville have gjort de fleste blege, men Brian er vant til at tage fat og nyder at optimere.

Det færdigrenoverede hus er arkitekttegnet af SAM Arkitektur og designet ned i mindste detalje. Også byggematerialer er nøje udvalgte - heriblandt materialer fra Jackon.

Learning by doing

Brian har ikke nogen uddannelse inden for byggebranchen og arbejder til daglig som selvstændig, hvor han bygger specialkøretøjer til bl.a. brand og redning. Renoveringen af huset foregår derfor i fritiden, hvor også Brians kæreste Pernille, som er uddannet ergoterapeut, ligeledes er med på byggepladsen, hvor hun hjælper med forfaldende arbejde. 

- Jeg er opvokset på Samsø, hvor min far har et betonfirma. Han opkøbte bl.a. sommerhuse, som han renoverede, og det hjalp jeg med. Derfor har jeg haft en boremaskine i hånden i en ret tidlig alder. Der er noget ved at tage noget gammelt og renovere det. Jeg nyder at sætte ting i stand. Det er en form for rekreation for mig. Min far kommer også et par gang om måneden og giver en hånd med på vores projekt, fortæller Brian Printz Sørensen.

Lave radonværdier er et salgsparameter

Da Brian købte ejendommen i Brabrand, opdagede han, at der var problemer med radon i området. Derfor valgte han at sikre sin bolig bedst muligt med Jackon Radonplade samt Jackon Radon Connect og Jackon Radon Solution.

- Jeg har set, at andre som renoverer hus med nyt gulv bare lægger en dampspærredug, men jeg tænkte, at det bare ikke var der, jeg skulle spare. Hvis vi en dag skal sælge boligen videre, kan det også sagtens blive et problem, hvis der er høje radonværdier i huset. Det ser man allerede, at der er ved at komme fokus på. Derfor var det også vigtigt for mig at vælge en radondug, som ikke bare lige går i stykker, siger Brian Printz Sørensen.

Først blev soklen understøbt med 36 støbninger i den gamle del af huset ned til 1,6 m under den eksisterende gulvhøjde. Herefter gravede Brian 120 m3 jord ud af kælderen og rettede efterfølgende bunden op med grus og 0,3 m perlesten på toppen, som kapillarbrydende lag.

Herefter blev der udlagt suglag med Jackon Radonplade samt Jackon Radon Connect og dernæst et isoleringslag med Jackon Super EPS 80, som giver 20% bedre isolering end almindelig hvid EPS. Ovenpå dette blev den slidstærke radondug Jackon Radon Barrier omhyggeligt monteret og forseglet med endnu et isoleringslag ovenpå. Ovenpå isoleringen blev der lagt 6 mm rionet i to lag med gulvvarmeslanger. På dette blev der støbt betongulv i 14 cm tykkelse. Dernæst sleb Brian gulvet for at få en glat og brugbar overflade.

Jackon Radonplade med Jackon Super EPS

Jackon Radonplade med Jackon Super EPS

Jackon Radon Barrier sikkert monteret og forseglet mellem to isoleringslag

Jackon Radon Barrier sikkert monteret og forseglet mellem to isoleringslag

Fokus på energioptimering og kvalitet

Med stort fokus på alle detaljer er energioptimering af den ældre bolig ikke blevet nedprioriteret. Brian har bl.a. sprøjteskummet både lofter og vægge, og alle vinduer i huset bliver monteret med trelagsglas. Også kælderen er omhyggeligt udvendigt isoleret med Jackon Drænplader, som via drænriller beklædt med filt leder vandet ned til et nye dræn og dermed bidrager til at holde kældervæggen varm og tør. Der er ligeledes nedgravet ny kloakering på hele ejendommen. 

- Jeg valgte at anvende drænpladerne, fordi de er nemme at skære i og simple at montere. Kvaliteten af produktet betyder noget for mig, og jeg vil ikke totalrenovere et hus, hvor der kommer fugt, eller som bliver dyrt at varme op,” siger Brian Printz Sørensen.

Jackon Draenplader monteret pa kaelderydervaeg til isolering og bortledning af vand

Jackon Draenplader monteret pa kaelderydervaeg til isolering og bortledning af vand

I stueetagen har Brian planer om at lægge gulvvarme med Jackon Gulvvarmeplader, som egner sig til flydende gulve. Ovenpå gulvvarmepladerne lægges der en mellemlagsplade og efterfølgende et limet trægulv i lys eg. Jackon Gulvvarmeplader varmer hurtigt gulvet op, da de ligger lige under gulvbelægningen modsat gulvvarme, der er indstøbt i beton.

Kælderetagen kommer til at indeholde garage, børneværelse, bryggers, vinkælder, toilet, soveværelse med walk in closet samt eget badeværelse i forbindelse med soveværelset. Stueetagen bliver indrettet med hall med trappeopgang fra kælder, køkken alrum, stue, to børneværelser og et badeværelse.

Både kælder- og stueetage bliver udstyret med store sydvendte vinduer med udsigt over haven og Brabrandsøen.

I haven har Brian ambitioner om at lave terrasse, orangeri og køkkenhave.

Den gamle villa er i to etager og opført i 1936 med tilbygning i 1974. Inden renoveringen startede, var huset på godt 270 m2. Det færdige hus vil blive på 295 m2.

Først det grove – så det sjove

- Jeg har lært, at man skal starte med det trælse først. Der skal ryddes rundt om huset, så der er plads til byggematerialer og maskiner. Præcis ligesom når man skal operere en patient. Der bliver også barberet og sprittet af inden, så forholdende er til at operere. Sådan er det også med bygninger. Derudover skal man altid starte med tag og kælder. Tag det grove først, og det sjove til sidst. Og så er det vigtigt at huske godt naboskab gennem hele processen,” slutter Brian Printz Sørensen.

Se casen her.  [PDF, 389 KB]

Illustration af det faerdigrenoverede hus tegnet af SAM Arkitektur

Illustration af det faerdigrenoverede hus tegnet af SAM Arkitektur